Forum.Nysa.PL Strona Główna


Poprzedni temat «» Następny temat
DVB-T czyli telewizja cyfrowa od 6 lipca w Nysie!
Autor Wiadomość
friend 
+Czytelnik
friend


Dołączył: 21 Lis 2011
Posty: 61
Skąd: Polska
Wysłany: 2011-12-27, 18:45   

Przy cyfrowym odbiorze nie ma słabego obrazu,albo jest,albo go nie ma,lub jest poszatkowany,zamrożony.

friend
 
 
peja2000 
+Bywalec
magister


Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 198
Skąd: Nysa
Wysłany: 2011-12-27, 19:17   

A nie jest tak że za jakość odpowiada niski lub wysoki bitrate? Przy niskim mamy mocne kaflowanie przy bardziej dynamicznych zmianach obrazu.
 
 
pol 
+Stały bywalec


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Cze 2007
Posty: 499
Skąd: Nysa
Wysłany: 2011-12-27, 19:46   

Bitrate to osobna kwestia. Ale przy słabym sygnale również występuje np. szatkowanie obrazu a przy bardzo słabym zaniki obrazu.
 
 
friend 
+Czytelnik
friend


Dołączył: 21 Lis 2011
Posty: 61
Skąd: Polska
Wysłany: 2011-12-29, 20:37   

Na koniec mojej działalności na forum wklejam linki dotyczące DVB-T.

http://biznes.interia.pl/...CFcUj3godZC4xrg
http://www.mvd-fpga.com/c...KfE1Kz3p60CFYFI
http://dmtrade.pl/index.p...vbt-mpeg4&gclid
http://www.ceneo.pl/Tunery_naziemne?
http://www.okazje.info.pl...rne-i-naziemne/

Moderatorze Bart Wrocław proszę mnie wyrejestrować z forum wzajemnej adoracji.

friend
 
 
Tyrmand
[Usunięty]

Wysłany: 2011-12-29, 21:46   

Się obraził, zabrał zabawki i poszedł, no cóż jest jakiś problem natury socjologicznej, dobrze że dotyczy mniejszości userów :)
 
 
eduscho 
+Czytelnik


Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 86
Skąd: Nysa
Wysłany: 2011-12-31, 13:33   

komunikat, może się komuś przyda... http://cyfrowa-tv.eu/prim...1-stycznia.html
 
 
nysa29 
+Gaduła



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 03 Lut 2011
Posty: 671
Skąd: nysa
Wysłany: 2012-03-27, 14:41   Cyfrowa Naziemna Telewizja

jak uwas działa naziemna tv szczególnie prosze o wypowiedz osob które odbierają sygnał za pomocą dekodera ,ja mam taki i coś mi często zacina obraz
 
 
kye 
+Gaduła


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 12 Paź 2008
Posty: 795
Skąd: Nysa
Wysłany: 2012-03-27, 17:33   

Bez problemu. Anteną pokojową + zbiorczą łapię jakieś 27 kanałów, w tym czeskie radiowe i TV.
 
 
qr3ak 
+Gaduła
qr3ak



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 11 Lis 2008
Posty: 664
Skąd: Nysa
Wysłany: 2012-03-27, 20:03   

Jakie kanały łapiesz ?
_________________
Gdyby ciężka praca prowadziła do bogactwa, to najbogatsi byli by niewolnicy.
 
 
Marcin 
Administrator



Pomógł: 25 razy
Dołączył: 26 Wrz 2006
Posty: 4319
Skąd: Nysa/Wrocław
Wysłany: 2012-04-03, 14:57   

Panowie mam pytanie.
Mam tuner dvb-t pod USB do komputera i do niego taką antenkę jak w załączniku.
Antenka za oknem, podczas wyszukiwania znajduje mi tylko czeskie kanały bodajże 6.

Możecie mi polecić jakąś antenę pokojową? Bo taka chyba rozwiąże mój problem?
Najlepiej jakaś w rozsądnej cenie.

aa.jpg
Plik ściągnięto 92 raz(y) 28,17 KB

_________________

 
 
 
Fedor 
+Mędrzec
hydrolog



Pomógł: 6 razy
Wiek: 26
Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 2396
Skąd: Nysa/Sosnowiec
Wysłany: 2012-04-03, 21:02   

Maniek, żadna (z tych tańszych) antena pokojowa nie będzie dobra jak najtańsza antena zewnętrzna. Nie baw się w półśrodki i bierz zewnętrzną. Jak szukasz dyskretnej to masz taką http://allegro.pl/antena-...2241320075.html sprawdziłem osobiście i daje rade - o dziwo :D
_________________
Decyzja powinna być podjęta w przeciągu siedmiu oddechów, kodeks Bushido.
www.fador.digart.pl
 
 
 
Marcin 
Administrator



Pomógł: 25 razy
Dołączył: 26 Wrz 2006
Posty: 4319
Skąd: Nysa/Wrocław
Wysłany: 2012-04-03, 21:09   

Żenujące jest to, że "Czechy" odbiera z byle drucika... a PL nie :-/

Gdyby gniazdko od "zbiorczej" było by 1 metr od komputera a nie 10 to by było ok.

Kupiłbym tą antenę, ale muszę mieć 100% pewność, że u mnie spełni swoją rolę.
_________________

 
 
 
pol 
+Stały bywalec


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Cze 2007
Posty: 499
Skąd: Nysa
Wysłany: 2012-04-04, 07:54   

Marcin napisał/a:
Żenujące jest to, że "Czechy" odbiera z byle drucika... a PL nie :-/

Podobnie było za czasów analogowej tv naziemnej. Pamiętam że "Czechy" to i po wsadzeniu palca do wejścia antenowego w tv łapało bez problemu :lol: .

Widać przy okazji przejścia na cyfrówkę niewiele się zmieniło.
 
 
largo 
+Czytelnik


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 36
Skąd: nysa
Wysłany: 2012-04-04, 08:55   

Marcin, lepiej kupić jakąś antenę na zewnątrz. Kanały z MUX2 na pokojowej powinieneś złapać bez problemu, ale z MUX3 już może być problem. Na pewno omijałbym te bardzo popularne na allegro anteny pokojowe. Zobaczcie jak to wygląda w środku: http://ifotos.pl/zobacz/5387_wnewsw.jpg/
Ta antena podana przez Fedora zapewne wygląda podobnie.
Zrobiłem sobie taką żeby przetestować. 5 minut roboty, koszt 5zł, bez problemu odbierałem MUX2, a żeby odbierać MUX3 musiałem ją dać za okno. Zapewne jakbym zastosował wzmacniasz z zasilaczem zamiast symetryzatora odbiór byłby lepszy.
 
 
Tyrmand
[Usunięty]

Wysłany: 2012-04-04, 09:38   

Marcin napisał/a:
Kupiłbym tą antenę, ale muszę mieć 100% pewność, że u mnie spełni swoją rolę.

Takiej pewności nie będziesz mieć nigdy, propagacja fal radiowych rządzi się prawami fizyki, nie zaś naszą wygodą :) Wysokie częstotliwości (na takich nadawany jest sygnał TV) mają to do siebie, że nie lubią się uginać, więc anteny nadawcza i odbiorcza (w zasadzie) muszą się "widzieć". Z tego wynika, że nawet jakbyś kupił antenę od NASA, którą ona wykorzystywała do łączności z lądownikiem na Księżycu, a na drodze sygnału stoi blok, który skutecznie zasłania "widzenie się anten (nadawczej i odbiorczej) to może być kicha. Rada: pożyczyć od kogoś antenę i spróbować "organoleptyczne".
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


GaleriaChatPoczta








.


.